• Facebook: 192793461808
  • bibliotecabotosani
  • www.youtube.com/user/bibliotecabotosani
  • twitter.com/bibliobotosani
125-2561_IMG.gif

Autentificare

Online

Avem 164 vizitatori și niciun membru online

IFTIME, CONSTANTIN

    Constantin Iftime (15.07.1957) s-a născut în satul Zlătunoaia, localitate aflată la 32 de km de Botoșani. În timpul școlii generale, a început să scrie mici povestiri, care au fost premiate la concursuri naționale, una dintre ele publicată în 1971 într-o revistă școlară(„Cutezătorii”). S-a înscris mai întâi la Liceul „C.Negruzzi” din Iași, dar după al doilea an, îmbolnăvindu-se, se retrage la Botoșani, absolvind Liceul „M.Eminescu” . În perioada liceului, continuă să scrie proză, fiind premiat la concursurile de creație literară și începe să publice poezie, debutând în 1976, în pagina literară a ziarului „Clopotul”. Nu poate să studieze filozofia, căci  înscrierea la facultate se făcea cu dosar de activist, cochetează cu ideea de a se specializa în domeniul silviculturii, până la urmă, ajunge să studieze la Institutul Politehnic „Gh.Asachi” din Iași, secția TCM. În anii facultății, începe două romane („Aristot” și „Necunoscutele căi ale iubirii”), din care publică fragmente în revistele studențești, scrie cronici literare; în anul trei de studiu se îmbolnăvește, petrecând luni întregi într-o clinică din Iași. Din 1984 până în 1990, a fost profesor de liceu (doi ani a stat la Ștefănești, localitate la granița cu URSS), și inginer proiectant la IUPS și „Electrocontact”. În 1989, se îmbolnăvește grav, iar revoluția îl prinde la pat, convalescent, în casa părintească.
     După ce se întremează, în martie 1990, se angajează în presă combatantă, mai  întâi la Botoșani, la publicația „Atitudinea”.
     În 1991, activează în viața politică, înființând Alianța Civică la Botoșani.
     În același an, este nevoit să plece la Iași, pentru scurt timp, la revista „Timpul”(1991), apoi la București, la publicația „Expres-Magazin”(1991-1993). Se însoară și, ca să-și rezolve problemele financiare, creează o editură („Contraria”) și publică două cărți de interviuri ( „Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan”,1993, Editura „Contraria”, și „Confesiuni violente”, convorbiri cu Nicolae Breban, 1994,Editura „Du Style”). Își întreține familia( are trei copii) lucrând în continuare în presa de mare tiraj, fiind angajat pe rând la ziarele: „24 de ore” (Iași, redactor șef),„Monitorul”, „Curentul”( senior editor) și  Ziarul Lumina(senior editor). Publică interviuri, opinii, reportaje, sub pseudonim în multe ziare din țară (Pitești, Constanța, Craiova, Brașov, Satu-Mare, Suceava ș.a.); iar în presa literară („România literară”, „Familia”, Viața românească”, „Luceafărul”, „Hyperion”,„Convorbiri literare” „Poesis”, „Calende” ș.a.) – poezie, proză, eseu.
    Din anul 2002, a renunțat la orice altă activitatea, dedicându-se scrisului.
    Debutează abia în anul 2012, cu volumul de poezie „Vreau altă realitate. Artă, merg pe mâna ta” (Editura „Tracus Arte”, București, Premiul de Debut al Asociației Scriitorilor din București). Au urmat volumele: „Eseul carnivor”, (Editura „Tracus Arte”, 2013), „Elefantul de câmpie” (Editura „Cartea românească”, 2014), „Zlătunoaia pentru toți”( Editura GRI, 2014), „Cartea Elsaco” (Editura „Elsaco”, 2015), „Aici nu va mai fi liniște oricum”, (Editura „Tracus Arte”, 2016).
     În  2016, publică romanul „Copiii sălbatici” la Editura Cartea Românească.
     A mai colaborat la volumul „Amicus Plato sau despărțirea de Noica” (Editura „Eikon”, 2006).
     Coordonează proiectului „Muzeul vieții cotidiene în comunism”(www.muvicc.ro), de la Botoșani.
     Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București.

  

 

Evenimente culturale

No current events.

Evenimente judetene

No current events.