DESPRE ORASUL BUCECEA SI BIBLIOTECA ORASENEASCA BUCECEA
Se pare ca Bucecea a fost intemeiata in secolul XV si ca numele ar proveni de la un boier de origine poloneza (Buczaschi), care ar fi cel care a intemeiat asezarea. Prima mentiune documentara dateaza insa din 1434, iar ulterior in 1634 apare mentionata si cu denumirea actuala (Bucecea). In secolul XIX, mai exact in 1828, este intemeiat Târgul Bucecea langa satul Bucecea, Cum ajungeti in Bucecea: -cu autoturismul (prin DN 29C de la Botoşani sau de la Siret); -cu trenul (prin gara Bucecea aflata pe linia Botoşani - Vereşti – Suceava); -cu avionul (prin aeroportul Suceava (Salcea) aflat la 25 km si de acolo cu mijloace auto). Monumentele istorice sunt reprezentate de Biserica „Sf. Nicolae” construită în 1815 şi conacul Miclescu din satul Călineşti, construit în 1820. În vara anului 2004 s-au început săpăturile arheologice la locul denumit „Biserica Pustie ”, locaş ce datează din secolul XV, unde au fost găsite pietre de cimitir, cărămizi şi ziduri de la fostul amplasament al bisericii satului Vîlceşti, 5 monede din perioada domniei lui Ştefan cel Mare. Obiective turistice: -Conacul boieresc „Radu Miclescu”; -Biserica pustie; -Rezervaţia floristică „Bălţile Siretului”; -Activ de agrement „Acumulare Bucecea”.
Biblioteca oraseneasca Bucecea
Pe langa activitatile specifice de biblioteca, aici se desfasoara mereu activitati ce intereseaza publicul larg (piesa de teatru: „Tara lui Gufi” de Matei Visniec, concursuri cu ocazia „Zilelor Eminescu”, cu ocazia zilei de 1 Iunie, de 1 Martie, 1 Decembrie, Ziua Internationala a Alimentatiei, Ziua Mondiala a Sanatatii, Clubul de vacanta( jocuri de sah, Remy, Scrable, Monopoly, etc), diverse aniversari si comemorari, intalniri cu scriitori si prezentari de carti (ultima cu cunoscutul epigramist si fiu al satului, domnul Vasile Larco)etc. Cele mai apreciate sunt concursurile pe diverse teme si la care participa in special elevii de la Grupul Scolar Industrial Bucecea, dar ele sunt deschise tuturor doritorilor. In 2007 s-a infiintat Clubul Pro Natur@ in cadrul Bibliotecii orasenesti, cu sprijinul Primariei Bucecea, avand ca obiectiv principal educatia ecologica a intregii comunitati locale.
„Nu vom salva tot ce ne-ar placea sa salvam, dar vom salva mai mult decat daca n-am fi incercat deloc.”
Actiunile Clubului marcheaza zile importante din calendarul evenimentelor ecologice (Luna Padurii, Ziua Mediului, Ziua Mondiala a Curateniei etc.), altele au drept scop cunoasterea localitatii, a imprejurimilor, intoarcerea la natura, actiuni in colaborare cu alte institutii. Biblioteca pune la dispozitie permanent un spatiu pentru desfasurarea activitatilor Clubului Pro Natur@, dar si tuturor persoanelor care doresc sa se intalneasca aici pentru a-si petrece impreuna timpul liber (li se pun la dispozitie diverse jocuri), pot discuta pe diverse teme de interes etc. Speram ca incepand cu anul 2010 sa accesam programul Biblionet si astfel sa putem oferi internet gratuit tuturor doritorilor. |