• Facebook: 192793461808
  • bibliotecabotosani
  • www.youtube.com/user/bibliotecabotosani
  • twitter.com/bibliobotosani
125-2561_IMG.gif

Autentificare

Online

Avem 39 vizitatori și niciun membru online

Programul „BIBLIONET - Lumea in Biblioteca mea”

Prezentare

Programul Biblionet cea mai importantă investiție în direcțía construirii unui sistem durabil de biblioteci publice moderne realizată în România. Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates, se derulează pe o perioadă de 5 ani și este implementat în România de către Fundația IREX (International Research and Exchanges Board).  

 

Obiectivul programului: facilitarea accesului populației la instrumentele tehnologiei informaționale, pornind de la faptul că 64% dintre Români nu au folosit niciodată Internetul. Din această cauză, nu sunt disponibile beneficiile economice şi sociale ale accesului la Internet pentru mulţi dintre cetăţenii ţării. Câteva exemple: serviciile de e-administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, servicii bancare şi de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din străinătate. Prin intermediul programului, peste 2000 de biblioteci publice din România, adică mai mult de jumătate din ţară, vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, iar peste 3500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii. În județul Botoșani vor fi 56 de biblioteci publice implicate în acest proiect

 

Biblionet este un parteneriat între Fundația IREX  Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.

La nivel național, Programul Biblionet - lumea în biblioteca mea a fost lansat pe 23 aprilie 2009, de Ziua Mondială a Cărţii şi a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului din România. 

 

RUNDA 1

Pentru județul Botosani Programul a debutat în anul 2010, atunci cand un prim grup de 21 de biblioteci din judet au aplicat si au fost acceptate. Acestora le-au fost repartizate 94 de computere, complet dotate cu softuri si periferice. Biblioteca Județeană a deschis un centru județean de instruire a bibliotecarilor, cu 2 traineri instruiți și autorizați prin același program și a livrat cursuri de instruire în utilizarea computerelor pentru primii 30 de bibliotecari.  Bibliotecile din runda I sunt:

Biblioteca Județeana „Mihai Eminescu” BOTOSANI, prin Sala de lectură;

Biblioteca Municipală DOROHOI,  bibliotecile orășenești FLĂMÎNZI și STEFĂNESTI

și bibliotecile comunale CORDARENI; CORLATENI; CORNI; CRISTESTI; G. ENESCU; HANESTI; MIHALASENI; MILEANCA; MITOC; PALTINIS; SANTA-MARE; SENDRICENI; ȘTIUBIENI; TUDORA; VACULESTI; VIISOARA; VORONA.

 

RUNDA 2

începând cu 20 martie 2011 a demarat o noua etapă in derularea Programului Biblionet. Sub îndrumarea Serviciului Metodologic, alte 19 comune din județul Botoșani, precum si sectia de copii a Bibliotecii Județene au început cursa pregătirilor pentru implementarea noului serviciu BIBLIONET. Au fost completate și depuse dosarele de inscriere, au fost amenajate spațiile, au fost efectuate verificarile necesare, în toamnă bibliotecarii au urmat cursurile aferente, iar inainte de finalul anului, bibliotecile au primit echipamentele prevăzute in Program.

Bibliotecile care au aplicat în aceasta rundă sunt:

Biblioteca Județeana „Mihai Eminescu” BOTOȘANIprin Secția pentru copii;

bibliotecile orășenești DARABANI și BUCECEA

și bibliotecile comunale ROMA; ROMÂNEȘTI; RĂDĂUȚI-PRUT; UNGURENI; STĂUCENI; IBĂNEȘTI; DÂNGENI; TODIRENI; CĂLĂRAȘI; DERSCA; VÂRFU CÂMPULUI; COȚUȘCA; VORNICENI; POMÂRLA; NICȘENI; UNȚENI.

 

RUNDA 3:

În aprilie 2011 a fost lansata runda 3. In octombrie alti 20 de bibliotecari au fost instruiti și au primit aparatura in noiembrie 2012.


Biblioteca Judeteana „Mihai Eminescu” BOTOȘANI - prin filialele nr.1 și 2
Oraseneasca SĂVENI

Biblioteca Comunala ALBEȘTI; CURTEȘTI; CRISTINEȘTI; DRĂGUȘENI; DURNEȘTI; GORBĂNEȘTI; HAVÂRNA; HILIȘEU-HORIA; HLIPICENI; LEORDA; LUNCA; RĂCHIȚI; SUHARĂU; TRUȘEȘTI;

 

 

RUNDA 4:

Lansata in noiembrie 2012, aceasta este ultima runda a Programului Biblionet. În luna martie 2013 vor fi anuntate bibliotecile acceptate în aceasta runda.

 

Biblioteci propuse în runda 4:

Bibliotecile comunale: HUDEȘTI; MIHĂILENI; COPĂLĂU; DOBÂRCENI; RĂUSENI; BROSCĂUȚI,

 

 

 harta botosani1

 galben biblioteci comunale/orăşeneşti - program Biblionet implementat rundele I-II-III

 rosu biblioteci comunale - program Biblionet implementat în runda a IV-a (2014)

 

 

 

 Date despre utilizatorii computerelor din biblioteci – județul Botoșani  

                                  

Octombrie 2012

Cursuri de educație financiară prin programul BaniIQ, la Biblioteca Judeteana „Mihai Eminescu”Botosani

baniiqBaniIQ este un program de educaţie financiară ce se adresează unui public larg, prin care participanţii  îşi îmbunătăţesc cunoştinţele despre produsele şi conceptele financiare, cum ar fi: buget, planificare, investiţii, venituri şi cheltuieli, credite, risc financiar, etc.

Programul de educație financiară BaniIQ , finanțat de Visa Europe împreună cu băncile membre din România, derulat în parteneriat cu Ministerul Educației, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și implementat de Junior Achievement România , va ajunge în comunități locale prin bibliotecile publice incluse în programul Biblionet, în România.

Printr-un proiect pilot în care s-au înscris 9 biblioteci județene (Botosani, Buzau, Cluj, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Mures, Salaj si Valcea ), informația financiară devine mai accesibilă comunităților locale.  Obiectivul programului este educarea publicului larg cu privire la produsele și conceptele financiare.

„Bibliotecile redevin centre active și implicate în comunitatea lor pe măsură ce oferă acces sporit la informații relevante. Suntem fericiți să dezvoltăm un nou parteneriat care folosește resursele bibliotecilor publice din România pentru a atinge comunitățile locale. Le mulțumim celor de la Visa Europe pentru inițiativă și sperăm să vedem acest proiect replicat în cât mai multe biblioteci din toată țara”, a declarat Paul-Andre Baran, director al programului Biblionet.

În acest sens, doi bibliotecari de la BJME au participat la o instruire (curs de formare de formatori),  la București, curs susținut de organizația parteneră Visa, Junior Achivement, urmând  implementarea acestui proiect în județ. Prin această acțiune s-au transferat cunoștințele necesare organizării de sesiuni de instruire în domeniul finanțelor personale la nivelul bibliotecilor județene. În urma participării la acest curs de formare, bibliotecile județene vor organiza la sediul lor un curs de educație financiară pentru 7 până la 10 bibliotecari locali din județ și vor planifica si promova realizarea unor astfel de cursuri de educație financiară în cadrul bibliotecilor locale implicate, cursuri destinate comunităților locale.

Acest proiect in desfasurare este o alta usa deschisa publicului larg de catre  BIBLIOTECA!

 
14 Iulie 2012

Inaugurarea reţelei "Biblionet" Darabani - Biblioteca Orăşenească

Sambata, 14 iulie 2012, Biblioteca oraseneasca Darabani a inaugurat, in prezenta domnului Primar CORNELIU AROȘOAIE noul serviciu de acces gratuit la internet: BIBLIONET. Din Partea Programului Biblionet a fost prezent dl. Iulian Moldovanu, coordonator al proiectului pentru județul Botosani. In cuvintele alocutorilor, s-a menționat utilitatea noului serviciu care are ca efect imediat cresterea rolului bibliotecii in comunitate.

Asa cum ne-a obisnuit, domnul bibliotecar Ionel David s-a ingrijit ca toata festivitatea sa decurga in cel mai placut mod cu putinta. Utilizatorii au promis la randul lor ca vor multumi donatorilor in cel mai frumos mod, utilizand cu folos aparatura si serviciile pe care le-au primit prin acest program

Galerie foto

25 Noiembrie 2010 ora 11:00
Inaugurarea reţelei "Biblionet" Hăneşti
Biblionet se lansează pentru ultima oară pe anul 2010 în Judeţul Botoşani, eveniment care se va petrece în data de 25 noiembrie la Biblioteca publică din Comuna Hăneşti.
La inaugurarea acestui nou şi modern serviciu de care va beneficia comunitatea din Hăneşti, vor participa Primarul comunei Hăneşti, domnul Costel Matei, Directorul Bibliotecii Judeţene Botoşani, profesor Cornelia Vizitei, coordonator judeţean Iulian Moldovanu, precum şi personalităţi locale.
În spiritul momentului, va fi lansată cartea “Matematică pentru performanţă-teme pentru cl a V-a”, autor Georgică Manole. Manifestarea se va încheia cu opinii ale participanţilor, dar şi cu realizarea şi prezentarea unor aplicaţii specifice Biblionet.
3-5 Noiembrie 2010
Bibliotecile din Văculeşti, Păltiniş şi Flămânzi inaugurează oficial serviciul Biblionet!
Începând din această săptămână, alte 3 biblioteci publice din judeţul Botoşani vor avea Biblionet, pe datele de 3, 4 şi 5 noiembrie în comunele Văculeşti şi Păltiniş, dar şi în oraşul Flămânzi, urmând a fi lansat în mod oficial acest nou şi modern serviciu.
Bibliotecile din respectivele localităţi, au fost dotate cu patru calculatoare de ultimă generaţie, soft adiacent, scanner, imprimantă, proiector şi programe educaţionale, utlizatorii bibliotecilor menţionate urmând a avea, de asemenea, acces gratuit la Internet.
In cadrul proiectului “Lumea in biblioteca mea”, prin care este activat serviciul „Biblionet” au fost incluse 21 de biblioteci. Proiectul este sustinut de Fundatia „Melinda & Bill Gates” in parteneriat cu IREX, Ministerul Culturii, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania si Fundatia „Educating for an Open Society”.
29 Octombrie 2010
Biblionet 500 - Inaugurare jubiliară la Tudora
Biblioteca Comunală Tudora, Judeţul Botoşani, este cea de-a 500-a bibliotecă publică din România care inaugurează noul serviciu public de acces gratuit la Internet. Festivitatea va avea loc Vineri, 29 octombrie 2010, ora 12:00.

Galerie foto


 

În urmă cu 41 de ani, exact pe 29 octombrie, la Universitatea din California, era pusă în funcţiune prima reţea descentralizată de computere din istoria umanităţii. Atunci, pentru prima dată s-a folosit cuvântul LOGIN într-un sistem conectat la o reţea. Ca un detaliu picant, la transmiterea literei G din cuvântul LOGIN, sistemul gazdă s-a blocat. Dar asta nu a împiedicat acel sistem să funcţioneze 21 de ani.
În 1969, în România nu exista nici un computer. În jurul anilor 2000 abia era informatizată reţeaua administraţiilor locale şi a şcolilor. Acum 17 ani România intra în această eră a Internetului şi domeniul .ro era pentru prima dată alocat unui computer din cadrul Institutului pentru Cercetări în Informatică. Acum un an şi jumătate se lansa Progamul Naţional Biblionet, cu scopul de a asigura accesul la informaţie pentru toţi românii, prin intermediul bibliotecilor publice.
Astăzi populaţia din 500 de localităţi din România beneficiază deja de acces gratuit la informaţie de ultimă oră de pe Internet, poate comunica audio, video si prin text scris, în timp real şi gratuit cu orice colţ al lumii direct din biblioteca publică. Tot în aceste zile sărbătorim bibliotecarul cu numărul 1.000 instruit prin Programul Biblionet. La încheierea acestui program, peste 5.000 de bibliotecari vor fi urmat cursuri de perfecţionare pentru a putea oferi noi servicii utilizatorilor de bibliotecă şi aprox. 2.000 de localităţi vor beneficia de acest serviciu. Toate acestea înseamnă deservirea unei populaţii de circa 15 milioane de cetăţeni prin intermediul reţelei naţionale de biblioteci publice.
La nivelul judeţului Botoşani au aplicat până în acest moment la programul Biblionet 21 de biblioteci publice: Biblioteca Judeţeană „M. Eminescu” Botoşani, Biblioteca Municipală Dorohoi, Bibliotecile orăşeneşti Ştefăneşti şi Flămânzi şi bibliotecile comunale Santa Mare, Viişoara, Păltiniş, Văculeşti, George Enescu, Corlăteni, Cordăreni, Mitoc, Şendriceni, Hăneşti, Corni, Vorona, Tudora, Mileanca, Mihalaşeni. Sperăm ca până la finalul acestui an alte 20 de biblioteci să mai intre în rândul furnizorilor de servicii Biblionet. Valoarea donaţiei în aparatură şi soft, numai la nivelul judeţului Botoşani şi numai până în acest moment depăşeşte 220.000 de dolari. La nivel naţional întregul Program Biblionet are o valoare estimată de aproape 27 milioane de dolari.
Fundaţia IREX (International Research & Exchanges Board), care implementează Programul Biblionet, împreună cu Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” din Botoşani, vă invită la Tudora pentru a fi martorii transformării unei biblioteci modernizate prin programul Biblionet. Biblioteca devine astfel un adevărat nucleu al comunităţii: un loc primitor, unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii.
La inaugurarea noului serviciu pentru public vor participa reprezentanţii Fundaţiei Bill & Melinda Gates, ai Fundaţiei IREX, ai Programului de Instruire pentru Lideri şi Inovatori Mortenson, oficialităţi, reprezentanţi ai mass media locale si membri ai comunităţii.
4 Octombrie 2010

Inaugurarea noului serviciu

Biblionet - Calculatoare cu Internet gratuit pentru public

Cu participarea invitaţilor:
Scott Andersen, Directorul Adjunct al Programului Biblionet Romania
Cosmin Angheloni, Coordonator Regional Training
Afis eveniment
 
Conectaţi la lumea virtuală prin intermediul Bibliotecii Judeţene Botoşani

Luni, 4 octombrie, Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani, a lansat oficial noul serviciu "Calculatoare cu Internet pentru Public", parte a proiectului Biblionet (http://www.biblionet.ro), implementat în România de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, în parteneriat cu IREX şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

În cadrul evenimentului, organizat la Mediateca de pe Pietonalul Unirii , au luat cuvântul Prof. Cornelia Viziteu, directorul instituţiei, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Botoşani, Cătalina Lupaşcu şi Constantin Manolache, Iulian Moldovanu, coordonator judeţean, dar şi Scott Andersen, director adjunct al programului în România.

De asemenea, inaugurarea servicului s-a bucurat şi de prezenţa elevilor clasei a III-a B, de la Şcoala Generală nr. 8, înv. Letos Mariana, dintre aceşti viitori utlizatori ai serviciului, micuţul Adrian Paviliuc realizând o demonstraţie aplicată pe softul educaţional Intuitext.

Într-un cunatum de aproximativ 105.000 dolari, finanţatorii proiectului au dotat Biblioteca Judeţeană Botoşani cu 11 laptopuri, 10 desktopuri, imprimante, proiectoare, scannere şi routere WIFI, cărora li se adăugă softurile aferente.

În săptămânile care urmează, alte 17 de localităţi din judeţ vor inaugura acest serviciu, urmând ca în cursul anului anului viitor, alte 20 de biblioteci publice din Botoşani să aplice la proiectul Biblionet.

Aprilie 2010

În urma unui riguros proces de selecţie desfăşurat în perioada 29 ianuarie – 25 martie 2010, Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani a fost acceptată pentru intrarea în programul Biblionet. Anunţul oficial a fost făcut pe data de 25 martie 2010, într-o conferinţă de presa care a avut loc la Ministerul Culturii, în prezenţa Ministrului Culturii, domnul Kelemen Hunor.

Prin intermediul acestui program, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani, alături de alte 20 de biblioteci municipale (Dorohoi), orăşeneşti (Flămânzi şi Ştefăneşti) şi comunale (George Enescu, Mitoc, Vorona, Viişoara, Văculeşti, Tudora, Truşeşti, Santa Mare, Păltiniş, Mileanca, Mihălăşeni, Cristeşti, Corni, Corlăteni, Cordăreni, Ştiubieni şi Sendriceni), vor beneficia de dotarea cu calculatoare de ultimă generaţie, racordate la internet, puse în exclusivitate la dispoziţia tuturor utilizatorilor bibliotecilor, care astfel, vor putea accesa în mod gratuit internetul.

De asemenea, o componentă esenţială a proiectului Biblionet, va asigura pregătirea bibliotecarilor prin cursuri de formare, astfel încât aceştia să poată asigura servicii moderne pentru utilizatorii bibliotecilor.

La nivel naţional, programul “Biblionet - lumea în biblioteca mea”, are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţionala a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul iniţiativei globale de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibila şi utilă.

 

 

 

Ianuarie 2010
Programul de informatizare a bibliotecilor publice
“Romanian Global Libraries" - Fundaţia Bill şi Melinda Gates (U.S.A.).

BIBLIONET – Lumea in biblioteca mea!

PREZENTAREA PROGRAMULUI:Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunităţile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:

FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMAŢIE:Înfiinţarea unei reţele de biblioteci cu calculatoare cu acces public (CAP): Biblionet va sprijini cu precădere acele biblioteci care îşi stabilesc ca prioritate accesul public la informaţie şi demonstrează disponibilitatea de a-şi asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice şi internet. Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din România cu calculatoare printr-un proces competitiv de selecţie, Biblionet va facilita accesul gratuit la informaţie pe întreg teritoriul României.

PREGĂTIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet vor elabora materiale de formare şi vor crea un sistem de pregătire profesională care să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii şi să dezvolte inovaţia în sistemul de biblioteci publice. Cursurile de formare îi vor ajuta pe bibliotecari să devină experţi în adaptarea noilor tehnologii la nevoile comunităţilor. Cursuri de formare în utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii români. Prin înfiinţarea a 41 de centre de formare în cadrul bibliotecilor judeţene, Biblionet va furniza sistemului de biblioteci publice din România infrastructura şi materialele de curs pentru utilizarea calculatorului, care îi vor ajuta pe bibliotecari să îndrume mai bine utilizatorii bibliotecilor în privinţa calculatoarelor şi Internetului.

PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITĂŢI:Parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice (ANBPR). Biblionet va consolida ANBPR, ajutând asociaţia să creeze structuri administrative durabile care să poată răspunde nevoilor în continuă schimbare ale bibliotecilor moderne şi care să ofere în viitor servicii relevante bibliotecarilor din întreaga ţară. Asistenţă oferită bibliotecarilor în dezvoltarea şi organizarea de conţinut local, în beneficiul tuturor utilizatorilor bibliotecii. Biblionet va reuni factorii de interes din cadrul instituţiilor guvernamentale şi de la nivel local pentru a organiza un conţinut care să răspundă nevoilor cetăţenilor. În urma unei evaluări a situaţiei de fapt, IREX şi partenerii săi au identificat nevoi specifice de informaţie în domeniul educaţiei, pieţei muncii, sănătăţii, dezvoltării economice şi rurale şi culturii, pentru care în prezent nu există resurse suficiente.

ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:Implicarea administraţiei în vederea adaptării politicilor publice. Pentru a spori impactul investiţiei în tehnologie pentru bibliotecile publice, partenerii Biblionet vor depune eforturi pentru a promova relevanţa şi importanţa tot mai mare a bibliotecilor în societatea românească actuală şi nevoia de angajare a resurselor corespunzătoare noului rol al bibliotecilor.

Evenimente culturale

No current events.

Evenimente judetene

No current events.