• Facebook: 192793461808
  • bibliotecabotosani
  • www.youtube.com/user/bibliotecabotosani
  • twitter.com/bibliobotosani
125-2561_IMG.gif

Autentificare

Online

Avem 66 vizitatori și niciun membru online

Eveniment 

Titlu:
La aniversarea ”Zugravului”
Când:
01.02.2021 - 07.02.2021 
Unde:
Secţia de Împrumut Carte pentru Copii; Cabinetul de Numismatică şi Filatelie

Descrierea

la aniversarea

 

La aniversarea ”Zugravului”
Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani își propune să inițieze o serie de acțiuni, cuprinse sub titulatura ”Panteon”, menite să promoveze personalitățile județului Botoșani, cu scopul de a valorifica patrimoniul cultural local.

Prima acțiune, intitulată ”La aniversarea <<Zugravului>>” este dedicată aniversării pictorului Ștefan Luchian.
”Pictorul florilor” s-a născut la 1 februarie 1868, la Ștefănești, Botoșani și s-a stins din viață la 28 iunie 1916, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală.
După cum preciza Aurel Dorcu (”Instituții și personalități de prestigiu pe care le iubesc”), ”În panteonul paletei românești, Luchian înseamnă, înainte de toate, culoare și lumină. El este un poet al culorii și luminii. Geniul și intensitatea trăirii artistice au sensibilizat culoarea și lumina, încât ele poartă spre noi acea lume afectivă, mirifică, trăită de creator în fața naturii.”
Operele sale executate în diverse tehnici redau o tematică variată, de la peisajul rustic și citadin la portret, compoziție și natură statică, în care predominante sunt florile (din acest motiv a fost denumit, de altfel, ”poetul plastic al florilor”)
”Un mare revelator al sufletului românesc”, conform caracterizării lui Henri Focillon, Ștefan Luchian a încercat pe parcursul scurtei sale existenţe să construiască o operă care să corespundă structurii sale interioare. Arta sa a fost în contradicție cu manierismul, cu academismul, cu canoanele vremii, făcând din Luchian un artist revoluționar, după cum preciza Ionel Bejenaru în ”Dicționarul Botoșănenilor”.
A pictat peisaje, flori, fapt pentru care va fi denumit ”pictorul florilor”, cele mai dragi fiindu-i anemonele, macii și albăstrelele. ”Existența lui va rămâne o lecție de umanitate și eroism, de iubire, de prețuire a vieții active, de râvnă în îndeplinirea țelurilor superioare ale profesiei, împinsă până la sacrificiu și uitare de sine” (F. Iavorenciuc-Rotariu, L. Iurescu, M. Petraru, D. Dițu – Județul Botoșani – oameni și locuri).
Un pios omagiu a fost adus ”Marelui Pictor” prin prezentarea unor realizări deosebite, atât produse filatelice, cât și emisiuni numismatice aparte și prin expoziția de carte, expuse de Cabinetul de numismatică și filatelie și Secția împrumut carte pentru copii, Biblioteca Județeană Mihai Eminescu.

Evenimente culturale

No current events.

Evenimente judetene

No current events.