• Facebook: 192793461808
  • bibliotecabotosani
  • www.youtube.com/user/bibliotecabotosani
  • twitter.com/bibliobotosani
125-2561_IMG.gif

Autentificare

Online

Avem 58 vizitatori și niciun membru online

Biblioteca Municipală Dorohoi

 Scurt Istoric  

       

         Printre cele mai vechi instituții culturale dorohoiene, care au desfașurat o activitate susținuta de răspândire a cunoștințelor cultural-științifice în rândul cetățenilor orașului, se numără și prima bibliotecă publică, atestată documentar în 28 aprilie 1870.

Sunt extrem de interesante datele culese din arhivă,cu privire la prima bibliotecă publică din Dorohoi.

Din 1868, Dimitrie Gusti, ministrul  instrucțiunilor publice și al cultelor, prin circulara nr.12778, adresată membrilor Consiliului comunei urbane Dorohoi, arată importanța creării bibliotecilor publice  pentru luminarea tineretului, a publicului roman.

In urma acestui apel,Consiliul urbei Dorohoi,prin decizia luată la 21 noiembrie 1868,a votat 100 lei pentru înființarea unei biblioteci publice, cerând ministrului Instrucțiunilor publice și a cultelor, la 11 decembrie, același an, Regulamentul pentru formarea bibliotecilor.

Această hotărâre a Consiliului  orășenesc se va pune în aplicare, însă, abia în 1870, când doctorul Costache Vârnav, fiu al acestor meleaguri, donează Primăriei Dorohoi 42 cărți, pentru dotarea bibliotecii publice, care funcționează în cadrul Scolii de băieți nr. 1”Gheorghe Asachi” din Dorohoi.

In următorii ani, Biblioteca Scolii de băieți nr.1 ”Gheorghe Asachi” Dorohoi s-a îmbogățit mult cu noi donații și achiziții de cărți, ziare și reviste, fiind frecventată zilnic de tineri și vârstnici, de toți cetățenii orașului,dornici să-și ridice nivelul de cultură general. Prin rotație, intelectualii orașului făceau de serviciu la această bibliotecă. După modelul ei, iau ființă și alte biblioteci publice, cum ar fi cele de la Gimnaziul real de băieți ”Grigore Ghica”, Primăria orașului Dorohoi, Ateneul român Dorohoi ș.a.

In urma H.C.M. nr.1541/ 1951 se înființează Biblioteca Orășenească Dorohoi, preluînd 882 cărți de la ”ARLUS”. Biblioteca orășenească a  funcționat în str. Gr.Ghica nr.12, cu doi biliotecari (Rabinovici Marcel, Axintuță Elena).

In 1954 sediul bibliotecii s-a mutat în str. Gr.Ghica nr.35 (fost restaurant Boraschi -situat în parcul de lângă Banca Agricilă) funcționând până în 1962, în acel local. In anul 1954, Biblioteca Orășenească Dorohoi s-a trasformat în bibliotecă raională, cu două biblioteci sătești în subordine (Brăiești și Mihăileni)

Din 1955, până în 1990, director al Bibliotecii Dorohoi a fost d-nul Ailoaie Dumitru, din 1990 până în 1996, d-na Maidaniuc Eugenia. Din  1996, responsabil al Bibliotecii Municipale Dorohoi este d-na Pădurariu Elena.                           

În 1960, Biblioteca Raională Dorohoi era prima bibliotecă raională din țară cu 30 biblioteci comunale în subordine (cu bibliotecari retribuiți).

In anul 1962 sediul bibliotecii s-a mutat în str. Gr. Ghica nr.30 (fosta cofetărie ”Delicia”), funcționând până în1968, când s-a mutat în sediul fostului Sfat Popular Raional Dorohoi (Prefectură).

La 108 ani de la înființare, biblioteca se mută în sediul primei biblioteci publice din Dorohoi.

In anul 1968, Biblioteca Raională Dorohoi redevine Bibliotecă orășenească,având 6(șase) bibliotecari și un om de serviciu, iar în anul 1994 devine Biblioteca Municipală, având 5(cinci)bibliotecari și un om de serviciu.

În anul 2006, sediul Bibliotecii Municipale Dorohoi s-a mutat în Muzeul  de Stiințele Naturii Dorohoi (fosta prefectură).   

   

 

Inaugurare_Biblionet_Dorohoi Inaugurare_Biblionet_Dorohoi_2

  

Din  luna octombrie 2010, biblioteca oferă utilizatorilor săi acces gratuit la Internet pe cele 8 computere primite prin Programul BIBLIONET”Lumea în biblioteca mea”. În continuare, pe baza echipamentelor primite prin acest program, biblioteca va dezvolta o serie întregă de alte noi servicii pentru publicul din Dorohoi.

 

 

Inaugurare_Dorohoi_4 Inaugurare_Dorohoi_5

 

Biblioteca Municipală Dorohoi  este deservită de trei bibliotecari :

                                               Elena PĂDURARIU - responsabil de biblioteca

                                               Maricela MUNTEANU - secția de imprumut pentru adulți

                                               Luminița ANISIA - secția pentru copii

                                                    și o persoană pe servicii de întreținere.  

 

Contact:

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ DOROHOI

Adresă: Strada A.I. Cuza nr.43   Dorohoi 715200

Tel:0231611972 

Adresă email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

          Biblioteca funcționează în localul Muzeului de Stiințele Naturii Dorohoi

Deservește o populație de 31000 locuitori

Numărul de volume: 74000

Numărul de computer: 8

 

Programul funcționare al Bibliotecii Municipale Dorohoi:

Luni – Vineri :8,00 -16,00

Sâmbătă :8,00 – 12,00

 

 

 

         Plan de Activitate 2011 (1) (2)                                                 Raport Statistic 2010

 

                    

Evenimente culturale

No current events.

Evenimente judetene

No current events.