• Facebook: 192793461808
  • bibliotecabotosani
  • www.youtube.com/user/bibliotecabotosani
  • twitter.com/bibliobotosani
125-2561_IMG.gif

Autentificare

Online

Avem 100 vizitatori și niciun membru online

Conservare Restaurare

RESTAURAREA  SI CONSERVAREA FONDURILOR DE BIBLIOTECA


In cateva cuvinte si incercand sa nu va plictisesc cu amanunte neimportante, as vrea sa va prezint atelierul de reconditionare si conservare a fondului de biblioteca.

Nu vom face un inventar tehnic al ustensilelor si materialelor folosite insa cu toate acestea ne putem lauda ca avand ,,doua maini dibace’’ putina imaginatie si cateva ustensile cu care sa ne usuram munca rezultatul, adica felul in care arata un material care a fost reconditionat este multumitor.

Stim cu totii de fapt ca  si  cartile ca si oamenii imbatranesc si cartile sunt chinuite , mutilate , accidentate , ucise sau salvate ca prin minune . Nu e vorba aici de spiritul incorporat in carti , ci de trupul cartilor , de hartia sau de pergamentul pe care au fost tiparite. Aceste trupuri bolnave sau imbatranite au nevoie de ingrijire , de tratament si chiar de ,, chirurgie plastica”. Atelierele de conservare si restaurare a cartilor indeplinesc un rol similar cu cel al spitalelor pentru oameni sau animale.

Restaurarea si conservarea cartilor sunt activitati restranse la ora actuala fiind disponibile doar in interiorul catorva institutii de stat iar institutiile care poseda asemenea ateliere, sunt bibliotecile .

,,Clientela” care trece mereu pragul acestor ateliere consta in tiparituri , documente , scrisori , harti , afise , etc. Penrtu a putea stabili gradul de uzura si ce reparatii necesita , ,,clientul” este mai intai supus unor investigatii ca intrun laborator de analize. In urma analizelor se stabileste gradul de uzura , metodele de recuperare totala sau partiala , dupa caz , si materialele necesare operatiunii de salvare si recuperare.

In urma procesului de evaluare si stabilire a gradului de uzura si dupa ce s-au pregatit toate materialele necesare pentru operatiunea de reconditionare incepe cu adevarat ,,tratamentul’’ la care sunt supuse cartile si toate celelalte materiale. Si daca tot am pomenit de carti pentru ca ele de fapt sunt clientii permanenti ai atelierelor noastre sa povestim un pic ce se intampla dupa ce o carte a ajuns intrun astfel de atelier.

Dupa cum stim elementele componente ale unei carti sunt:

-scoarta sau coperta , care are rolul de a proteja cartea;

-coltul scoartei ;

-articulatia scoartei sau cotorul;

-cantul cartii ;

-filele cartii; care sunt prinse in fascicole.

In procesul de restaurare , coperta ,  parte importanta din componeneta cartii , poate fi lipita daca gradul de uzura permite acest lucru , sau inlocuita cu o coperta din carton special pentru coperti , dupa care se eticheteaza cu numele autorului si titlul , iar cotorul se inlocuieste cu autocolant de diferite culori sau panza speciala pentru cotoare . Urmeaza apoi lipirea foilor rupte dupa caz , lipirea fascicolelor, completarea foilor sau chiar fascicolelor piedute  prin xerocopii facute dupa o carte similara.

Dupa restaurarea completa a copertilor si a foilor , cartea trebuie lipita cu atentie astfel incat sa aiba foile foarte bine aliniate, iar dupa alinierea corecta a foilor se trece la procesul de coasere sau capsare a cartii. Dupa ce am urmat toate aceste procedee cartea trebuie pusa la presat pentru minim 24 de ore astfel eliminandu-se deformarea ei.

Coaserea cu ata a cartilor este vechiul procedeu de coasere manuala practicat in legatoria traditionala de carte , acest procedeu realizeaza de fapt definitivarea procesului de restaurare dand astfel cartii sansa de a ramane in fondul bibliotecii pentru mai multa vreme.

Lipirea, un alt procedeu important folosit in restaurarea cartilor , se face cu mare atentie pentru a preintampina accidentele , cum ar fi impanzirea adezivului printre filele cartii . Cand adezivul se aplica direct pe hartie , miscarile pensulei trebuie orientate de-a lungul fibrelor pentru a perantampina disocierea lor . Pentru evitare alipirii foilor adezivul care depaseste limitele zonei de aplicare trebuie imediat indepartat cu o bucata de tifon putin umezita in apa .

Reunirea rupturilor foilor necesita deasemene mare atentie si se executa astfel: se unesc partile componente , se verifica cu atentie continuitatea textului si se aplica o pelicula de adeziv transparent .

Astfel pastrata corectitudinea acestor procedee de restaurare din atelier , materialele restaurate trebuie sa arate impecabil la ,,externare’’.

Toate aceste metode folosite pentru restaurarea fondului de carte conduc la prelungirea vietii cartilor , astfel incat acestea sa fie accesibile unui numar cat mai mare da utilizatori , contribuind astfel la educarea tuturor generatiilor si apropierea directa de prozatorii si poetii nostri nationali si universali.

Evenimente culturale

No current events.

Evenimente judetene

No current events.